A képzés péntek délutántól vasárnap délutánig tartott. Nagyon jól éreztem magam, s többen gondolták ugyanezt az elmondásuk alapján.
Nagy izgalommal vártam a pénteki napot. Sajnos szokásomhoz híven megint lekéstem a kezdő időpontot, de nagyon tapasztalt szervezőkkel volt dolgom, és csak fél órával a meghirdetett időpont után kezdték el a program érdemi részét. Addig kötetlen ismerkedés és "büfézés" folyt.
A képzést Erika, Ági és Judit tartotta, valamint végig ott volt velünk az ÖkoKör program motorja; Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) munkatársa.
Az első órában mindenki bemutatkozott néhány mondatban. Nagyon tetszett, hogy mindenki beült a "körbe", és elmondta magáról azt a pár mondatot, és a motivációját. Ahogy hallgattam a többieket, akik az ország különböző pontjairól érkeztek, egyre inkább megerősödött bennem az, hogy nem tévedtem, amikor el szerettem volna ide jönni, mivel nagyon sok hasonló gondolkodású ember volt itt rajtam kívül.
A továbbiakban átvettük a követendő tematikát, megtárgyaltuk a csoport szükséges létszámát, a foglakozások időigényét, a "kötelező" feladatokat (mérések, válallások), illetve megtudhattuk, hogy mi a csoport"vezető" feladata, hogyan oldjuk a feszültséget játékossággal, ha szükséges, illetve hogyan toborozzunk tagokat az induló csoportokba. Majd később, korábbi csoportok vezetői érkeztek hozzánk, hogy a tapasztalataikat megosszák velünk.
Az idő gyorsan telt, hamarosan elérkezett a vacsora ideje. A képzés minden egyes mozzanata úgy volt kitalálva, hogy tanulással, tapasztalatszerzéssel teljen. Ezért az ÖkoKör-höz nagyon is kapcsolódóan, a péntek esti vacsorát a Szatyor Bevásárló Közösség biztosította. (Egy budapesti üzletük a Palotanegyedben, a Gyulai Pál utcában található. Személyes élményem, hogy pont a Palotanegyedben nőttem fel, tehát a régi bérházak, a keskeny utcák mind ismerősen néztek rám. Sokat nyomoztam szülő(i)házam után is, amely szintén ebben a kerületben található. Pont a képzést megelőző napon olvastam a józsefvárosi rehabilitációs programról (Európa Belvárosa Program) részletesebben az interneten, melynek során megújul a Palotanegyed, és ennek egyik szép példája, az a Gyulai Pál utcai ház, melyben a Bevásárló Közösség is működik. Ebből is látszik, minden út, az ÖkoKörhöz vezet. :)) Az ételek szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készültek (saláták, piték, öntetek, gyümölcslevek) és a beharangozott vegetáriánus ételek ellenére azért volt egy igazi kolbászos pite is. :) Pár éve a ház lakói voltak a tagjai az első ÖkoKör-ök egyikének.
Szombaton tovább folytattuk a tanulást.
Különböző ábrák segítségével meghatároztuk kik azok, akik potenciális jelöltek lehetnek, mint ÖkoKör tagok. Megbeszéltük az előkészület különböző lépéseit, illetve rögzítettük az első találkozó fontos feladatait. Majd miután átvettük a feladatunkhoz szükséges munkafüzetet, kitöltöttük az Ökotükröt. Közben Jégtörőkkel frissítettük magunkat, ami remek szórakozás volt. Majd elérkezett az ebédidő, amikor megint újabb tapasztalatokkal gyarapodhattunk, egy belvárosi Vega étteremben. Levesnek Indiai sárgaborsólevest fogyasztottam, melynek kitűnő volt a fűszerezése, a második étel paprikás krumpli volt virslivel!?, az nem ízlett annyira a leves után. Viszont nagyon finom friss zsemlét adtak hozzá. :) Visszafelé lehetőségünk volt megtekinteni a Cserpes Műhely készítményeit a Vámház Körúti Vásárcsarnokban, én most nem éltem ezzel a lehetőséggel.
A délután hátralévő része a Szinergia jegyében (is) telt. Megtanultuk ezt a módszert a gyakorlatban alkalmazni. Kisebb csoportokba rendeződtünk, és így alkalmaztuk. Kis csoportban végzett feladatokat a tréning során többször végeztünk. A továbbiakban kreatív feladatként látványos témafelvezetéseket kellett kitalálnunk. Ezt ahány csoport, annyiféleképpen oldotta meg: volt színpadi jelenettől kezdve, százalékos adatokat tartalmazó tábláig minden.  Nekem főleg az élelmiszer témához tartozó tojástájékoztató tetszett. Remekül szórakoztam. A vacsoráig még hátralévő időben (a terjengő illatokból közben kitaláltam, hogy bazsalikomos-paradicsomos étel lesz :)) mindenki elmondhatta néhány percben, hogy eddig mi volt az ami nagyon tetszett neki, és mi az ami kevésbé. Szerencsére csupa pozitív dolog hangzott el, hiszen nagyon profi előadóink voltak.
A vacsora megint egyfajta tapasztalatszerzés volt. Ez alkalommal "nyers" ételt kóstolhattunk. Nagyon ízletes paradicsomszószos (és bazsalikomos) aszalt lilahagymával megszórt "pizzát". Érdekessége, hogy az egész étel főzés nélkül készült, a pizzalapot magok aszalásával állították elő, a paradicsomszósz pedig egyrészt friss darált, másrészt aszalt paradicsomot tartalmazott. Mivel nyitott vagyok az új dolgokra szívesen megkóstoltam. A vacsora után tombolahúzás volt, én egy levendula illóolajat nyertem.
A vasárnapi nap a problémákkal és azok kezelésével indult. Akik a szállásról érkeztek, egy szombat esti incidensről számoltak be. Mivel többen nem tudtak túl lépni ezen, először ennek megtárgyalásába kezdtünk. A feladat azonban az ÖkoKör indulásakor felmerülő problémák összegyűjtése volt. Majd ennek kapcsán megint kis csoportokba rendeződve ezeket a problémákat kezeltük. Később kreatív feladatként plakátot, figyelemfelkeltő emailt szerkesztettünk. A következő feladat a több irányú figyelem fejlesztésére szolgált, a négy fős csoport egyik tagja humoros arckifejezéseket mutogatott,amit a másik tagnak kellett utánoznia, közben pedig egyszer reál, másszor humán (egyszerű) kérdésekre kellett válaszolnia.
Miután végigvettük a foglalkozások tematikáját, összeszedtük, hogy mivel tudjuk lezárni a foglalkozást és mivel foglalkozhatunk az utolsó alkalommal. A legtöbben a záróalkalmon közös főzőcskézésről számoltak be. De előfordult önellátó tanyagazdaság meglátogatása, ötletként felmerült a karácsonyi időszakban közös hóember építés stb.
Akik már részt vettek tagként ÖkoKörben elmondták az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat (általában közös főzőcskézés, kézműves foglalkozás).
Majd a képzés lezárásaként Noémi ismertette velünk a csoport vezetéssel járó adminisztrációs feladatokat, tájékoztatott az ÖkoKör utáni életről, a további lehetőségekről a csoporttagságot követően, illetve ismertette a Tudatos Vásárlók Egyesülete szakmai céljait és egyéb célkitűzéseit.
Vasárnapra azért már vártuk a találkozást a családdal, és nagyon örültünk, hogy sikerült kerek egy órát lefaragni, az ügyes szervezésnek köszönhetően. (Rövidebb lett az ebédidő és nem volt szünet.)
Köszönöm a lehetőséget!